Klárka - výstava

Naše kovová zeď v prostoru kavárny dostala na chvilku jinou, hezčí tvář…

Klára je naše věrná zákaznice, se kterou jsme občas zabrousily i na jiné téma než jsou nákupy. Měla jsem tu čest sledovat její začátky ve vznikající tvorbě, ručně ušité bundy na její malé dcerky, až jednoho dne přišla s plakátem na podporu prodeje nově vzniklé knihy “Napálený leguán”, kterou celou ilustrovala. A pak mě to napadlo, Klárko, co kdyby sis u mě v obchodě udělala výstavu své práce? Slovo dalo slovo a Klárka souhlasila. Připravila nádhernou stěnu, některé výtvory bude možné i odkoupit a já jsem ráda, že na počest pátého roku naší prodejny nám její práce zdobí prostory kavárny…

Klárka - výstavaKlárce jsem položila několik otázek a ty si můžete pročíst zde:

V krátkosti se nám představ – co bys nám o sobě řekla.

V současnosti jsem pořád hlavně Máma dvou malých „smrkáčků“, ale pomalu se začínám osamostatňovat a růžky začíná vystrkovat seberealizace.

Jaké jsou tvé zájmy?

Od mala to bylo všechno kolem výtvarky a obecně tvoření všeho ze všeho a to přetrvává. Začátky byly někdy krušné, hlavně pro okolí (zúžit si všechny kalhoty, protože v devíti letech je prostě člověk potřebuje mít na tělo, nebo každý měsíc přestavět nábytek v pokojíčku…). Můžu ale říct, že jsem měla dostatek času se ze svých chyb poučit. Díky dětem jsem se také našla v kuchyni při pečení dobrot. A miluju číst knížky, třeba celý den vkuse, ale kam dát děti?

Jak ses dostala k ilustraci knihy?

Byla to taková krásná náhoda. V pravý čas jsem plácla, že bych to ráda zkusila a ono se to shodou okolností uskutečnilo. Musím říct, že jsem v tomhle oboru úplný začátečník.

Máš ráda v tvorbě volnou ruku, nebo se cítíš líp při konkrétním zadání?

Jak se to vezme. Je pro mě dobré cítit určité hranice a občas mít malou nápovědu, ale podle hodně konkrétního návodu bych tvořit nechtěla.

Klárka - výstavaIlustrace knihy je za tebou, teď se čeká na její tisk, co bude dál? Máš už vymyšlené, co budeš dělat?

Před knihou jsem nic vymyšlené neměla, ale je to proces a co bude dál přichází postupně samo. Mám štěstí, že jsou kolem mě lidé, kteří mě v pravý čas dokážou pošťouchnout. Tímto ti Regi moc děkuji, za možnost a skvělý nápad vystavit obrázky u tebe v obchůdku.

Před mateřskou jsem pracovala jako učitelka ve školce, možná se k tomu jednou vrátím. Teď bych ale ráda pokračovala na vlně tvorby. Šití dětských šatů, látkové hračky, obrázky, plakáty, snad další kniha…no, co ti budu povídat.

Jsi maminkou dvou dětí. Někdy skloubit osobní život a práci není jednoduché. Jak se to daří tobě?

Nakonec se to podařilo a kniha je v tiskárně. Je třeba říct, že o skutečnou práci na osm hodin denně ještě nešlo. To bude teprve výzva udržet si nastavenou maminkovskou laťku a zároveň pracovat s plným nasazením.

Co tě přivedlo do Královských dobrot?

Lámu si hlavu, kdy jsem k vám zavítala poprvé. Opravdu je to už pět let? Určitě jsem se Srmkáčkem č.1 obcházela okolí a vás nešlo minout. Ten krásný dům, ve kterém sídlíte, potom ta boží podlaha uvnitř a v neposlední řadě spousta mých chuťových „poprvé“, které jsem díky vám zažila. Jo, a taky jste mě učily péct makronky.

Klárka - výstavaProstě láska na první pohled!

Výstava tvé práce je ku příležitosti oslav 5 let od založení Královských dobrot. Co bys jim chtěla popřát?

Všechno nejlepší! Podle mě to znamená hlavně spokojený pracovní tým a spokojené zákazníky, spoustu spokojených zákazníků. A taky ať tu jste s námi ještě hodně, hodně dlouho, prostě co nejdéle.

Pokud by měl zákazník zájem o tvá díla, maluješ i na zakázku?

Je to vývoj, kterému se určitě nebráním. Takový zájem by mi udělal velikou radost.

Prozraď nám svůj sen – v tvorbě – kdybys mohla, co by to bylo?

Můj sen se právě plní – ilustrovala jsem dětskou knihu – jupí! Tak snad jen, aby to nebyl všechno jen sen 😊

 

Klárka - výstava